Bere, sesiune și ChatGPT. Experiența terifiantă a unui student în anul I, prea încrezător în avansul tehnologic mondial

luni, 06 mai 2024, 03:38
3 MIN
 Bere, sesiune și ChatGPT. Experiența terifiantă a unui student în anul I, prea încrezător în avansul tehnologic mondial

Aş putea începe relatând câteva petreceri la care am fost. E incitant să aflați experiențe de tot hazul. Dar mai întâi vă voi împărtăși ceea ce este important la o petrecere, fie ea una simplă, cu câțiva prieteni într-o cameră de cămin, sau una într-un club plin de oameni. E vorba de acel „Je ne sais quoi”. Cred că nu poate fi explicat decât ca emoție, trăiri pe care le experimentezi alături de alți indivizi, amintiri care sunt gata să fie realizate.

Să spunem că “petrecere” e mult spus. Îi putem spune simplu o “adunare și atât”. Dar, chiar și așa, atât timp cât faci parte dintr-un grup, vă adunați împreună și faceți ceva, chiar dacă e să beți o bere în cameră și să povestiți despre nemurire, tot e mai bine decât dacă ai fi singur. Un student n-ar trebui să fie niciodată singur: îi trebuie minim un prieten, care să-l bată la cap.

Haideți mai bine să vă spun o poveste de la un… să-i spunem party. Voi alege una care, cred eu, v-ar schița un zâmbet, dar poate v-ar învăța și o lecție.

 

„De asta vă zic, nu vă bazați pe AI”

 

Eram în anul întâi, intrasem în sesiunea din semestrul doi, eu cu-n tovarăș. Ne-am pregătit temeinic pentru primul nostru examen… Glumesc: băusem cu o seară înainte. Probabil de emoție. Eram „paletă” amândoi dimineața, nu știam nimic, dar nu ne-am dus totuși nepregătiți: aveam în manșetă asul secret. E vorba de «the all mighty chat-gpt», evident. Am ajuns în sală, ne-am așezat într-un loc strategic și i-am dat pe copiat. Am scris amândoi tot. Ieșim noi din sală fericiți, bem o bere să ne dregem, bașca sărbătoream primul examen reușit. Dar, surpriză: ce credeți că s-a întâmplat, după? Am aflat că nu ne-a dat bine chat gpt-ul, și picasem amândoi cu brio. Evident,, am băut toată seara, din nou: acum însă de supărare. O supărare la care ni s-au alăturat și alți câțiva colegi, la cămin, aflați în siituații similare: „buliseră” și ei un examen. Tot răul însă spre bine, căci am reușit să trecem în sesiunea de restanță. Dar ciuda ne-a măcinat mult. Era un examen ușor, de asta preferasem să nu învățăm, și uite ce-am pățit! De asta vă zic, nu vă bazați pe AI, ci mai bine scrii tu ce știi și ești mai sigur. Dar, în fine, totul s-a terminat cu bine, am încheiat sesiunea, am promovat anul și am plecat direct la mare. Poate fi bine și când faci priimul pas rău…

Am ales povestea asta, o dată, ca să vă arăt că nu-i ok să copiați cu nebuniile astea noi de acum, căci puteți ajunge să vă frigeți urât. Apoi, ca să vă spun și altă morală: ce puțin îi trebuie unui student ca să aibă motiv de-o bere (două-trei…) cu amicii: două „băute” în trei zile. Adică înainte de examen, să facem față emoțiilor, a doua oară după ce am crezut c-am fentat examenul, a treia oară când am aflat că ne-am fript. Totul în două zile. Concluzia: berea intră greu când ești singur, întreabă pe oricine!

 

„Facultatea e mai faină decât liceul”

 

Atât timp cât ești alături de grupul tău, te poți distra indiferent de situație. Nu-i important nici cât ai în buzunar. Credeți-mă, am avut tovarăși cu o scamă în portofel, care au chefuit până a doua zi dimineață. Indiferent de ce faci, cum faci și cu cine faci ceea ce faci, ține minte că amintirile pe care ți le creezi în perioada asta ar trebui să fie cele mai frumoase. Pentru că, da, facultatea e mai faină decât liceul. M-am convins de asta după primul meu examen…

 

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Comentarii